Eskapismin maantiede

Urbaania ja luontoa pyörän selästä

Menu
  • Etusivu
  • Kuka, mitä, häh?
  • Artikkelisarjat
    • Helsingin luonnonsuojelualueet
    • Pyörällä Viron ympäri 2024
    • Pyörällä Ouluun 2023
    • Lähi-itä 2010
    • Länsi-Balkan 2008
  • Ota yhteyttä
Menu

Kadonneen Töölönjoen metsästys

Päivänä 23/05/201402/07/2023 kirjoittanut Tommi

Töölönjoki? Mitä, häh? Kyllä, Helsingin kantakaupungin laidalla virtaa edelleen pieni puron tapainen vesireitti, jonka aikoinaan hieman suurempaa uomaan pyrin parhaani mukaan kirjoituksen myötä seurailemaan. Paljon ei ole jäljellä, mutta pienellä purolla on silti paikkansa historiassa. Esoteerisen maantieteen blogissa asiaa avataan ansiokkaasti ja pyrin omassa kirjoituksessani keskittymään enemmän ”joen” pohjoisosiin ja sen ympäristöön. Lisäksi paljon karttoja ja kuvia!

Kartta Helsingistä 1820. Aivan pohjoisimpana kohteena näkyy melko suurena Töölönjärvi. Bongatkaa myös järvi Sörnäisten suunnalta, nykyisen Konepajan alueen liepeiltä! (Helsingin kaupunginarkisto)

Töölönjoki sai alkunsä aikoinaan Töölönjärvestä, nykyisin tasaiseksi ajetun ja jyrätyn Keski-Pasilan alueelta. Triplan sijaan paikalla lainehti träsk, joka kaikkien Internet-lähteiden kyllästymiseen asti toisteman sanoman mukaan sai alkunsa Ilmalan suoalueelta. Nykyisinhän Ilmalan ratapihalla kertyvät hulevedet ohjataan Kumpulanpuroon, tuohon pullasorsien paratiisiin. Lisää merkkejä joesta joutuu etsimään etelämpää, Alppipuiston alueelta, josta löytöretkemme alkaa. Nykyiset lammet eivät ole sattumalta paikallaan, vaan juuri tästä uoma aikoinaan vaatimattomana kulki. Eläintarhan alueen kulttuurihistoriallisen selvityksen mukaan Alppipuistossa oli myös käytössä lähde. Sen tarkemmasta sijainnista tai kuivumisesta ei ole kuitenkaan varmaa tietoa. Lähteet olivat aikoinaan arvossa puhtaan veden sekä niiden arveltujen terveysvaikutusten takia. Nykyään Alppipuiston käyttäjät joutuvat huolehtimaan nesteytyksestään ihan omin voimin, mutta siitä huolimatta puisto on kesäiltaisin usein täynnä kaupunkiluonnosta nautiskelevia ihmisiä.

 
 
Helsingin opaskartta vuodelta 1909 Alppipuiston kohdalta. (Helsingin kaupunki)
Ylläolevassa kartassa vesireitti on vielä yhtenäinen, mutta näin ei olisi kauaa. Jo alle kymmenen vuoden sisään puistoa myllättiin ja ratapenkkaa levennettiin kasvavan raideliikenteen tarpeisiin, samalla peittäen suuren osan uomasta alleen. Kartan taitelman kohdalla sijaitsi myös ns. Keisaripaviljonki, joka pystytettiin alun perin väliaikaiseksi tsaari Aleksanteri II:n 1876 Helsingin-vierailun ajaksi. Näin äkkiseltään en löytänyt tietoa siitä, milloin maja pistettiin matalaksi tai miksi sitä ei pidetty yllä, mutta Alppipuistossa paviljonkiperinne elää vielä kahden majan voimin, joista korkeammalta voi ihailla maisemia. Illan tullen katon alla voikin hurautella Päivänsäteen ja menninkäisen, sillä viimeiset valonpilkahdukset ulottuvat majalle ja puisto täyttyy enemmän ja enemmän kaikenlaisista menninkäisistä. Kaupunginvaltuusto aikoinaan kuitenkin tunnusti Keisaripaviljongin arvon jo heti vierailun jälkeen ja päätti:

 ”Töölön puiston n. s. keisaripaviljongin ympäristön käyttö. Suunnitellun puutarhayhdistyksen toimikunnan anomuksen, että rautatien länsipuolella olevaa Töölön puiston n. s. keisaripaviljongin ympäristöä ei luovutettaisi huvilapaikoiksi yksityisille henkilöille, kaupunginvaltuusto vuonna 1877 oli lähettänyt vuonna 1875 asetettuun valiokuntaan, joka aikaisemmin m. m. oli käsitellyt kysymystä Töölönlahden pohjoisrannan kaunistamisesta. Valiokunnan lausunnossaan esittämän ehdotuksen mukaisesti valtuusto vuonna 1878 päätti yhdistyksen paikan kaunistamista tarkoittavien toimenpiteiden helpottamiseksi myöntyä anomukseen sikäli, että mainittua aluetta ei saanut luovuttaa rakennettavaksi niin, että näköala paviljongista voi siitä häiriytyä, vaan että se oli säilytettävä yleisenä puiston osana.”

Keisaripaviljongin paikka nykyään ja ennen. Suunnitelmien mukaan Pisara-rata kulkee tulevaisuudessa nyppylän ylitse. (Oikea kuva K. E. Ståhlberg, 1890-luvulta)

Alppipuiston historian suhteen kannattaa kääntyä Eläintarhan alueen ympäristöhistoriallisen selvityksen puoleen. Pakko kuitenkin mainita Alppilan nimen alkuperä eli ammoinen Alphyddanin rakennus, jossa toimi ravintola herrasväelle. Tuli ei kohdellut ravintolaa hyvin ja se paloi kolmannen ja viimeisen kerran 1951, jonka jälkeen paikalle ei harmittavasti uutta rakennusta enää tullut.

”… puiston pieni ravintola Alppila, joka on rakennettu erään havupuita kasvavan kukkulan rinteelle. Täältä näytetään tie ns. Alpeille, noin 43 metriä korkeille kukkuloille, joilta lavea, sangen kaunis näköala avautuu yli puiston ja lahden sekä suuren osan Helsinkiä, joka loistavana kohoaa Kaisaniemen viheriöitsevien lehtojen yli. Ei tule varsinkaan silloin laiminlyödä käydä tässä nuoressa ja puolivalmiissa, mutta hyvin sijaitsevassa Helsingin suurimmassa puistossa, jossa voipi tehdä matkoja myös vaunuissa ja ratsain”. (Rakas Helsinki)

Matka jatkuu etelämmäs ja tulemme Tivolitien tunnelin paikkeille. Tässä joki on jo aikoja sitten pistetty kulkemaan maan alle, jos se edes sielläkään enää virtaa. Tunneleihin en tällä kertaa ryömi, joten radan alitettuamme saavumme ensi kertaa virtaavan (tai paremminkin seisovan) veden äärelle. Vauhtitien ja radan välissä virtaavaa puroa ympäröi myös salaperäinen ja vehreä pöpelikkö, todellinen kaupunkiperiferia. Polkua seuraamalla ei päädy mihinkään, mutta kuitenkin vehreän peitteen keskellä on henkisesti jossain muualla kuin Helsingissä. Joku on kuitenkin aikoinaan nähnyt jonkin verran vaivaa joen eteen, sillä penkat ovat tuettu kivin ja veden ylittää pieni kärsinyt puusilta.
Kuvat Töölönjoesta kesällä 2014 ja talvella vuosisadan alkupuoliskolla. Kuvat eivät samasta kohtaa. (Oikea kuva Helsingin kaupunginarkisto)
Helsinginkadun kohdalla uoma katoaakin maan uumeniin ja viimeinen taival ei ole nähnyt vettä vähään aikaan. Inspiraatiota Simbergin Haavoittuneeseen enkeliin on kuitenkin haettu juuri tästä, joten eiköhän se kelpaa bloginikin inspiraatioksi. Totisten poikien sijasta polkua kuitenkin tallaa nykyään moderni huippusuorittaja,sykemittari ranteessa ja napit korvissa.
Puut väistyvät kuivuneen uoman tieltä, portti Töölönlahdelle.
Category: Helsinki Maantiede

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjoittaja on reilu 30-vuotias maantieteilijä. Töissä suojelen luontoa ja vapaa-ajalla nautin siitä - usein pyöräillen. Kurkistan Helsingin pintakiillon alle metron itähaaran suunnilta

Viimeisimmät kirjoitukset

  • Haapsalu – Tallinna – Helsinki
  • Kuressaare – Hiidenmaa – Haapsalu
  • Pärnu – Muhu – Kuressaare
  • Viljandi – Pärnu
  • Tartto – Viljandi

Kategoriat

  • Helsingin luonnonsuojelualueet
  • Helsinki
  • Lähi-itä 2010
  • Länsi-Balkan 2008
  • Maantiede
  • Matkailu
  • Pyöräily
  • Pyörällä Ouluun 2023
  • Pyörällä Viron ympäri 2024
  • Sekalaista
© 2025 Eskapismin maantiede | Teemana Minimalist Blog WordPress Theme